Netflix opet podiže cene?

Netflix je počeo da podiže cene pretplate u nekim zemljama jer rast, podstaknut suzbijanjem deljenja lozinki, počinje da opada.

Ovaj filmski i TV streaming gigant je već podigao cene pretplata u Japanu i delovima Evrope, kao i na Bliskom Istoku i u Africi tokom poslednjeg meseca. Promene su sada uvedene i u Italiji i Španiji.

U najnovijim rezultatima, Netflix je objavio da je dodao 5,1 milion novih pretplatnika između jula i septembra, što je bilo iznad prognoza, ali predstavlja najmanji porast u više od godinu dana. Kompanija je pod pritiskom da pokaže investitorima šta će pokretati rast u narednim godinama, jer je već teško naći nove pretplatnike zbog njene masovne prisutnosti.

Poslednji put kada je Netflix pokazao znake usporavanja, 2022. godine, uveo je mere za zaustavljanje deljenja lozinki i ponudio novu opciju streaminga sa oglasima. Ta kampanja izazvala je novi talas rasta.

Kompanija je od prošle godine dodala više od 45 miliona novih članova i sada ima 282 miliona pretplatnika globalno.

Analitičari takođe očekuju da će oglasi postati veliki biznis za Netflix. Međutim, Netflix je rekao da su "rani dani" i upozorio da ne očekuje da će oglasi početi da pokreću rast do sledeće godine, uprkos tome što se mnogi pretplatnici odlučuju za plan sa oglasima.

Taj plan, koji je najjeftinija opcija kompanije, činio je 50% novih pretplata u regionima gde je ponuđen u poslednjem kvartalu, saopštio je Netflix.

I bez povećanja prihoda od oglasa, Netflix je izvestio da je prihod u periodu jul-septembar porastao za 15% u poređenju sa istim periodom prošle godine, na više od 9,8 milijardi dolara (7,5 milijardi funti). Dobit je takođe porasla sa 1,6 milijardi dolara u istom periodu prošle godine na 2,3 milijarde dolara.

Netflix je poslednji put podigao cene u Velikoj Britaniji i SAD-u 2023. godine, ali je to uticalo samo na određene planove. Cene popularnog "standardnog plana" bez oglasa ostale su nepromenjene od 2022. godine. U prošlosti, kompanija je ponekad eksperimentisala sa cenama u manjim zemljama pre nego što bi uvela promene na većim tržištima, poput SAD-a i Velike Britanije.

Matt Britzman, viši analitičar u Hargreaves Lansdownu, rekao je da snažna finansijska pozicija Netflixa omogućava kompaniji da nastavi da ulaže novac u stvaranje novih hitova, što je ključno ako planira da podiže cene bez negativnih reakcija korisnika.

"Ovo je inherentno nepredvidivo tržište, s korisnicima koji su spremni da zamene platformu ako ne smatraju da dobijaju vrednost za svoj novac", rekao je on. "Dodavanje svežeg sadržaja je ključ za to, posebno u oblastima kao što su sportski događaji, što bi moglo dati Netflixu prednost potrebnu za povećanje cena i zadržavanje korisnika."

Jedan od najvećih uspeha Netflixa bio je serija *Baby Reindeer*, drama koju je kreirao i u kojoj glumi škotski komičar Richard Gadd.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.