Neke funkcije Galaxy AI mogle bi da se naplaćuju 2025. godine

Samsung je ove godine ozbiljno uložio u Galaxy AI tehnologiju, koja je postala jedan od glavnih prodajnih aduta Galaxy uređaja, ali i potencijalni novi izvor prihoda. Tokom godine, kompanija je nagoveštavala da bi budućnost Galaxy AI-a mogla biti delimično plaćena, a ove nedelje su ponovo skrenuli pažnju na tu mogućnost.

Samsung je 26. septembra predstavio seriju Galaxy Tab S10 i Galaxy S24 FE, ali su u okviru tih najava takođe ponovo podsetili na mogućnost plaćanja za određene Galaxy AI funkcije. U saopštenju za javnost, Samsung je naveo: „Naknade se mogu primenjivati na određene AI funkcije krajem 2025. godine.“

Slična poruka je objavljena i početkom godine nakon izlaska Galaxy S24 serije, kao i u julu, neposredno pre nego što je predstavljena Galaxy Z6 serija u Parizu.

Samsung nije precizirao koje Galaxy AI funkcije će postati plaćene sledeće godine. Ranije ove godine, Hon Pak, šef Samsung Health-a, pomenuo je da kompanija razmatra mogućnost pretplatničkog servisa za Health aplikaciju, ali to još nije realizovano. Pak je tada izjavio da Samsung mora pružiti vrednost za novac, rekavši: „Ako ćete zaista tražiti da platim nešto, morate mi ponuditi nešto što je sveobuhvatno i celovito.“

Izgleda da Samsung ozbiljno razmatra mogućnost da uvede naplatu za određene AI funkcije krajem 2025. godine. Ostaje pitanje koje Galaxy AI funkcije će zahtevati plaćanje, a koje će ostati besplatne.

Vredi napomenuti da je Samsung koristio termin „AI“ umesto „Galaxy AI“ u saopštenjima gde su spomenuli plaćanje za ove funkcije. Većina Galaxy AI alata se oslanja na Google tehnologije, pa nije isključeno da Google planira monetizaciju svojih AI funkcija, što bi nateralo Samsung da sledi njihov primer.

Međutim, očigledno je da Samsung već neko vreme traži načine da generiše prihod kroz plaćene usluge i pretplate. Na primer, već postoji plaćena usluga na Galaxy telefonima i tabletima pod nazivom Secure Wi-Fi, koja košta 0,99 dolara za 24 sata bezbednog Wi-Fi pregledavanja ili 1,99 dolara mesečno.

S obzirom na to, Samsung nije stran konceptu pretplatničkog modela. Bez obzira da li Samsung, Google, ili oboje, odluče da uvedu naplatu, određene AI funkcije koje su trenutno besplatne – ili one koje su još u razvoju – mogle bi dobiti cenu krajem 2025. godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.