Apple predstavio iPhone 16 Pro i Pro Max

Na svom današnjem jesenjem događaju za lansiranje proizvoda 2024. godine, Apple je otkrio dugo očekivane iPhone 16 Pro i Pro Max, zajedno sa osnovnim modelima iPhone 16 i 16 Plus, pomerajući granice dizajna, performansi i fotografije.

Novi iPhone modeli imaju veći ekran, napredni A18 Pro čip i jedinstveno dugme za kontrolu kamere, koje poboljšava korisničko iskustvo. Hajde da pogledamo ključne specifikacije.

Oba modela u seriji iPhone 16 Pro dolaze sa većim ekranima nego njihovi prethodnici, sa iPhone 16 Pro koji nudi ekran od 6,3 inča, dok iPhone 16 Pro Max ima ekran od 6,9 inča. Oba ekrana sadrže Apple-ovu prepoznatljivu ProMotion tehnologiju od 120 Hz za glatko skrolovanje i najtanje ivice ekrana ikada na jednom iPhone-u.

Unutra, seriju iPhone 16 Pro pokreće A18 Pro čip, razvijen na TSMC-ovom drugoj generaciji 3nm procesa. Ovaj čip nudi 6-jezgarni CPU, 6-jezgarni GPU i 16-jezgarni Neural Engine sposoban za 35 triliona operacija u sekundi. A18 Pro donosi 15% brže CPU performanse i 20% brže GPU brzine u poređenju sa A17 Pro, uz poboljšanu energetsku efikasnost. Povećana propusnost memorije i napredni ML akceleratori čine uređaje efikasnijim, posebno prilikom korišćenja generativnih modela.

Glavna karakteristika serije iPhone 16 Pro je unapređeni kamerni sistem. Oba modela sadrže glavnu kameru od 48MP sa drugom generacijom quad-pixel senzora, omogućavajući ProRAW i HEIF fotografije bez zaostajanja okidača. Takođe dolazi sa ultraširokom kamerom od 48MP i telefoto objektivom od 12MP sa periskopom od 5x koji nudi 120mm zoom, što pruža dodatnu svestranost za ljubitelje fotografije.

Serija iPhone 16 dolazi sa novim dugmetom za kontrolu kamere koje nudi taktilnu povratnu informaciju i brz pristup funkcijama kamere. Jednim pritiskom se otvara aplikacija za kameru, dodirom se pravi fotografija, a dugim pritiskom se započinje snimanje videa. Dugme takođe podržava gestove za jednostavno podešavanje kompozicije, zuma i drugih podešavanja.

A18 Pro čip unapređuje računarsku fotografiju sa prilagođavanjem boje i senki u realnom vremenu, prilagodljivim stilovima fotografije i poboljšanim snimanjem videa u 4K120fps. Takođe podržava snimanje prostornog zvuka za impresivnije iskustvo kada se koristi sa AirPods slušalicama ili Apple Vision Pro uređajem.

Serija takođe dolazi sa novom funkcijom "Visual Intelligence" koja pruža informacije u realnom vremenu o objektima u vidnom polju kamere, slično kao Google Lens, pružajući detalje poput recenzija restorana, informacija sa postera ili prepoznavanja rasa pasa.

Za iPhone 16 Pro Max se kaže da ima najbolji vek trajanja baterije od svih iPhone uređaja do sada, zahvaljujući većim baterijama i boljem upravljanju potrošnjom energije sa A18 Pro čipom. Oba modela podržavaju brže brzine punjenja, iako tačni podaci o snazi još nisu potvrđeni.

Serija iPhone 16 Pro dolazi sa iOS 18, koji sadrži nove alate dizajnirane da poboljšaju produktivnost, kreativnost i korisničko iskustvo. Uključuje Apple Intelligence, ličnog asistenta pokretanog mašinskim učenjem A18 Pro čipa, nudeći zadatke poput pisanja, sumiranja i generisanja slika, uz potpuno očuvanje privatnosti na uređaju.

Za gejmere, tu je Game Mode, koji poboljšava performanse uz bolju konzistentnost frejmova i smanjenu latenciju. iOS 18 takođe nudi više opcija za prilagođavanje početnog ekrana, kao i Crash Detection i Emergency SOS putem satelita za dodatnu sigurnost.

Serija iPhone 16 Pro ima okvir od titanijuma Grad 5, koji je jak i lagan, sa premium mikroblastičnom završnom obradom. Takođe dolazi sa Ceramic Shield staklom, koje je dvostruko jače od bilo kog drugog stakla za pametne telefone, i IP68 ocenom za otpornost na vodu i prašinu. Telefoni mogu izdržati uranjanje u vodu do 6 metara na 30 minuta.

Unutra, termička podstruktura od 100% recikliranog aluminijuma poboljšava odvođenje toplote, unapređujući performanse tokom zahtevnih zadataka. Uređaji takođe nude do 20% bolje održive performanse u poređenju sa iPhone 15 Pro.

Telefoni dolaze u četiri boje: Deep Black Titanium, Bright White Titanium, Natural Titanium, i Desert Titanium.

Serija iPhone 16 Pro počinje od 999 dolara za model sa 128GB memorije, dok iPhone 16 Pro Max počinje od 1199 dolara za varijantu sa 256GB. Prednaručivanje počinje ovog petka, a uređaji će biti dostupni od 20. septembra.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.