Otrovne supstance pronađene u proizvodima Shein-a, AliExpress-a i Temu-a

Vlasti u Seulu saopštile su prekjuče da su ženski aksesoari koji se prodaju putem nekih od najpopularnijih svetskih online prodavnica sadržali toksične supstance, ponekad i stotine puta iznad prihvatljivih nivoa.

Kineski giganti poput Shein-a, Temu-a i AliExpress-a postali su izuzetno popularni širom sveta u poslednjih nekoliko godina, nudeći veliki izbor trendi odeće i aksesoara po niskim cenama.

Eksplozivni rast ovih kompanija doveo je do povećanog nadzora njihovih poslovnih praksi i standarda bezbednosti, kako u EU, tako i u Južnoj Koreji, gde su zvaničnici Seula počeli da sprovode nedeljne inspekcije proizvoda koji se prodaju na online platformama.

U najnovijoj inspekciji, testirano je 144 proizvoda sa Shein-a, AliExpress-a i Temu-a, i otkriveno je da više proizvoda iz svih kompanija nije ispunilo zakonske standarde.

Cipele sa Shein-a su imale značajno visoke nivoe ftalata — hemikalija koje se koriste za povećanje fleksibilnosti plastike — pri čemu je jedan par imao nivoe 229 puta iznad zakonskog ograničenja.

„Ftalatni plastifikatori utiču na reproduktivne funkcije, poput smanjenja broja spermatozoida, i mogu uzrokovati neplodnost, pa čak i prevremeni porođaj,“ rekao je zvaničnik iz tima za zaštitu životne sredine u Seulu novinarima.

Jedna od takvih hemikalija „klasifikovana je kao kancerogen za ljude od strane Međunarodnog instituta za rak, pa je potrebno posebno obratiti pažnju da se izbegne dugotrajni kontakt sa ljudskim telom,“ dodao je zvaničnik.

Formaldehid, hemikalija koja se često koristi u građevinskim proizvodima, detektovana je u Shein-ovim kapama u količinama duplo iznad dozvoljenog praga.

Dva laka za nokte sa Shein-a pronađena su sa dioksanom — mogućim ljudskim kancerogenom koji može uzrokovati trovanje jetre — u koncentracijama 3,6 puta većim od dozvoljenog nivoa, dok su nivoi metanola bili 1,4 puta iznad prihvatljivog nivoa.

Shein je rekao novinarima da „usko sarađuje sa međunarodnim agencijama za testiranje treće strane ... kako bi redovno sprovodili uzorkovanja na bazi rizika kako bi se osiguralo da proizvodi koje isporučuju dobavljači ispunjavaju Shein-ove standarde bezbednosti proizvoda.“

„Naši dobavljači su obavezni da se pridržavaju kontrola i standarda koje smo postavili, kao i zakona i propisa o bezbednosti proizvoda u zemljama u kojima poslujemo,“ izjavila je kompanija.

Zvaničnici u Seulu otkrili su da sandale sa Temu-a sadrže olovo u ulošcima u količinama više od 11 puta iznad dozvoljenog limita.

Temu nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Zvaničnici u Seulu zatražili su uklanjanje ovih proizvoda iz prodaje, navodi se u saopštenju vlade.

„Proizvodi koji prelaze zakonski limit su proizvodi koji direktno dolaze u kontakt sa telom, kao što su kožne sandale i kape, pa građani treba da obrate posebnu pažnju,“ rekao je Kim Tae-hee, zvaničnik u glavnom gradu. „Vlada Seula će nastaviti da periodično sprovodi testove bezbednosti i objavljuje rezultate.“

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.