Google Chrome upozorava da bi uBlock Origin uskoro mogao da bude onemogućen

Google Chrome sada ohrabruje korisnike uBlock Origin koji su ažurirali na najnoviju verziju da pređu na druge blokatore oglasa pre nego što ekstenzije zasnovane na Manifest v2 budu onemogućene.

Kako je objasnio glavni razvijač i održavač uBlock Origin, Raymond Hill, ovo je rezultat Googleove odluke da ukine podršku za Manifest v2 (MV2) ekstenzije u korist Manifest v3 (MV3).

"uBO je ekstenzija zasnovana na Manifest v2, stoga upozorenje u vašem Google Chrome pretraživaču. Ne postoji verzija uBO-a zasnovana na Manifest v3, pa će vam pretraživač predložiti alternativne ekstenzije kao zamenu za uBO," objasnio je Hill.

"uBO Lite (uBOL) je pojednostavljena verzija uBO-a sa najboljim naporom da se liste filtera koje koristi uBO konvertuju u pristup koji je u skladu sa Manifest v3, sa fokusom na pouzdanost i efikasnost kao što je bio slučaj sa uBO od kada je prvi put objavljen u junu 2014."

Korisnicima Google Chrome-a takođe se savetuje da uklone ili zamene uBlock Origin blokator oglasa sličnim ekstenzijama.

Link "Find alternative" ih preusmerava na stranicu Chrome Web Store-a, koja im savetuje da pređu na uBO Lite, Adblock Plus, Stands AdBlocker ili Ghostery.

Međutim, korisnici uBlock Origin nisu jedini koji vide ovo upozorenje, jer se sada prikazuje na stranici chrome://extensions za sve MV2 ekstenzije nakon ažuriranja na Chrome verziju 127. Korisnici u Chrome Beta, Dev i Canary kanalima vide ova upozorenja od 3. juna 2024.

Tokom narednih meseci, Google će onemogućiti ekstenzije koje su ostale na MV2 platformi i tražiti od korisnika da izaberu MV3 alternativu.

Dok će korisnici i dalje moći privremeno da ponovo omoguće svoje MV2 ekstenzije, ova opcija će na kraju biti uklonjena.

"Ovo će biti praćeno postepenim onemogućavanjem tih ekstenzija tokom narednih meseci. Korisnici će biti preusmereni na Chrome Web Store, gde će im biti preporučene Manifest V3 alternative za njihove onemogućene ekstenzije," objašnjava Google u MV2 deprecijacijskoj vremenskoj liniji.

"Na kratko vreme nakon što ekstenzije budu onemogućene, korisnici će i dalje moći da uključe svoje Manifest V2 ekstenzije, ali tokom vremena, ovaj prekidač će takođe nestati."

Kompanija dodaje da će ove promene biti uvedene svim korisnicima u Chrome Stable kanalu tokom narednih meseci, sa ciljem da se tranzicija na MV3 standard završi do početka 2025.

Deprecijacija Enterprise MV2 počinje u junu 2025.
Preduzeća koja koriste politiku ExtensionManifestV2Availability, koja im omogućava kontrolu dostupnosti Manifest v2 ekstenzija na Linux-u, Mac-u, Windows-u i ChromeOS-u, biće izuzeta od bilo kakvih promena pretraživača do juna 2025, kada počinje implementacija deprecijacije Chrome MV2 za preduzeća.

Google je najavio uvođenje platforme za ekstenzije Manifest V3 sa izdavanjem Chrome 88 u decembru 2020.

Ovaj novi okvir takođe je uveo velike tehničke izazove za razvijače ekstenzija, posebno za one koji zahtevaju veću kontrolu nad funkcijama web pretraživača kao što su blokatori oglasa, prisiljavajući ih da kreiraju nove ekstenzije sa ograničenim mogućnostima (poput Hillovog uBlock Origin Lite).

Razvijač uBlock Origin-a takođe je kreirao FAQ koji objašnjava razlike između Manifest V2 ekstenzije i nove Lite Manifest V3 verzije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.