Rusija usporava YouTube za 70%

Brzina YouTube-a na desktop računarima u Rusiji mogla bi da se smanji za oko 40% do kraja ove nedelje i do 70% sledeće nedelje, izjavio je Aleksandar Hinštajn, predsednik Komiteta za informativnu politiku Državne dume.

U objavi na Telegramu u četvrtak, Hinštajn je naveo da je ova mera odgovor na politiku američke video platforme koja je neprijateljska prema Rusiji. YouTube dosledno briše kanale ruskih javnih ličnosti, uključujući blogere, novinare i umetnike, čiji stavovi odstupaju od onih prihvaćenih na Zapadu, rekao je on.

„'Degradacija' YouTube-a je neophodan korak, usmeren ne protiv ruskih korisnika, već protiv administracije stranog resursa koji i dalje misli da može da krši i ignoriše naš zakon bez kazne,” napisao je zakonodavac.

Na mobilnim uređajima, YouTube će za sada funkcionisati normalno, rekao je zakonodavac, naglašavajući da je budućnost servisa u Rusiji u rukama kompanije. Letnji period, kada mnogi ljudi koriste svoje telefone više nego računare zbog odmora, izabran je kao vreme za implementaciju usporavanja, primetio je on.

„Ako administracija platforme ne promeni svoju politiku i ne počne da poštuje naše zakone, ne može očekivati ništa dobro ovde,” napisao je Hinštajn.

Korisnici YouTube-a se žale da popularni video servis postaje sve manje zgodan za korišćenje, rekao je on, pozivajući se na tehničke probleme povezane sa serverima matične kompanije Google u zemlji.

Najveći ruski internet provajder, Rostelekom, ranije je izjavio da hardver nije ažuriran više od dve godine nakon što je tehnološki gigant ograničio svoje prisustvo u Rusiji posle izbijanja sukoba u Ukrajini.

Rostelekom je već primetio pogoršanje u učitavanju video snimaka na YouTube-u ove nedelje, prema rečima Hinštajna.

Ruski zakonodavac je ukazao da se alternativne platforme za video hosting, kao što su RuTube i VK Video, sada „veoma aktivno razvijaju.”

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.