TikTok u EU omogućava isključivanje algoritma i uvodi mogućnost hronološkog praćenja sadržaja


Korisnici TikTok-a u Evropi će moći da isključe personalizovani algoritam iza "For You" i "Live" sekcija, jer kompanija pravi promene kako bi se pridržavala Zakona o digitalnim uslugama (DSA) EU. Prema TikToku, isključivanje ove funkcije će korisnicima prikazivati "popularne videozapise iz mesta gde žive i širom sveta", umesto sadržaja zasnovanog na njihovim ličnim interesima.

Ove promene se odnose na pravila DSA koja zahtevaju od veoma velikih platformi za onlajn sadržaj da omoguće korisnicima mogućnost da se odjave od primanja personalizovanog sadržaja - što obično zavisi od praćenja i profilisanja korisničkih aktivnosti - kada pregledaju preporuke sadržaja. Da bi se uskladio sa tim, TikTok-ova funkcija pretrage će takođe prikazivati sadržaj koji je popularan u regionu korisnika, a videozapisi u sekcijama "Following" i "Friends" će biti prikazani hronološki kada se izabere ne-personalizovani prikaz.

Još jedna promena je da korisnici TikToka u Evropi starosti između 13 i 17 godina automatski neće biti ciljani personalizovanim oglasima na osnovu njihovih onlajn aktivnosti, umesto da moraju ručno isključiti tu opciju.

TikTok je jedna od 19 kompanija koje su obavezne da se pridržavaju pravila DSA - zajedno sa drugim platformama kao što su YouTube, Instagram i Twitter (koji trenutno menja ime u X prema odluci Elona Muska) - tako da verovatno neće biti jedina platforma koja će napraviti slične promene u Evropi. TikTok nije pružio datum objavljivanja ovih promena, ali kaže da se trudi da ispuni zahteve DSA do roka koji ističe 28. avgusta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.