Apple predstavio iPhone 5C i iPhone 5S


Apple je večeras konačno predstavio svoja dva nova pametna telefona - iPhone 5C i 5S.

Na početku samog događaja, Craig Federighi iz Apple-a je istaknuo kako će tokom sledećeg meseca isporučiti 700-milioniti iOS uređaj i dodaje da će iOS 7 ubrzo postati najpopularniji mobilni operativni sistem. Nastavio je ponovno sa prezentacijom funkcija novog OS-a, o čemu smo mogli čuti više i na WWDC-u.

Zatim su predstavili poboljšanja vezana uz Siri koja sada može pretraživati šta Lady Gaga piše na Twitter-u, ali i zna pregledati Wikipediju i niz novih izvora. Tu su i novi zvukovi notifikacija, zvukova zvona i niz drugih personalizacija. Naravno, i fotografije su takođe poboljšane, kao i njihovo pregledavanje, sortiranje.

Ističe se više od 200 poboljšanja i novih funkcija i da je instalacija iOS-a 7 poput kupovine novog uređaja. Novi iOS 7 moći ćete instalirati od 18. septembra, za iPhone 4 i noviji i iPad 2 i noviji i od iPod-a 5. generacije.

Prvi telefon koji je predsatvljen je iPhone 5C.



Phill Schiller iz Apple-a je na početku predstavljanja rekao kako su sve informacije koje su procurele bile tačne, kao i informacije o bojama. Boja telefona, odgovara i boji pozadine u iOS 7 koji će dolaziti na telefonima, a i oni odmah najavljuju Apple-ove maske u raznim bojama koje će se moći kombinirati sa šarenim kućištima.



iPhone 5 ima Retina ekran, dijagonale 4 inča, a pokreće ga isti A6 čip kao u iPhone-u 5. Dolazi sa kamerom rezolucije 8 MP i 3x video zumiranjem, sa hibridnim IR filterom i 5-elenentnim sočivom. Nova je i FaceTime HD prednja kamera koja bolje radi pri slabijem svetlu. Podržava LTE standard, a kućište je izrađeno od polikarbonata.



Govoreći o ekološkom iPhone-u 5C, Schiller se našalio i rekao da ne samo da nemaju toksina, već nemaju ni Android-a.
Verzija sa 16 GB koštaće 99 dolara, a 32 GB verzija će koštati 199 dolara, uz ugovor na dve godine.

CNET prenosi kako će "jeftiniji" 5C koštati 549 dolara u verziji sa 16 GB bez ugovorne obveze. Baš i nije tako jeftino, kao što se govorilo da oznaka C znači Cheap (jeftino).





Apple-ove maske koštaće 29 dolara, što je prilično puno.



Zatim je na red došao iPhone 5S.



Phil Schiller kaže kako je ovo najnapredniji telefon koji je iko napravio. U kratkom videu moglo se videti kako se potvrđuju glasine o uređaju nove boje (crna, bela i nova boja - zlatna).



Telefon dolazi sa A7 procesorom, odnosno prvim 64-bitnim čipom na nekom telefonu, kaže Schiller. Navodi se kako je A7 procesor puno snažniji, ali otprilike jednake veličine, vrti i 32-bitne aplikacije. Ekran je veličine 4 inča.

Schiller ističe kako je novi 5S otprilike dvostruko brži od prethodnika. U odnosu na prvi iPhone, ovaj je 40 puta brži te da su mu grafičke performanse 56 puta bolje.

Phil Schiller je rekao i da M7 čip prati sve podatke sa raznih senzora, od akcelerometra, žiroskopa, kompasa te bi trebao omogućiti novu generaciju fitness i zdravstvenih aplikacija. Odnosno, uz ovaj čip developeri će imati i kontekst vaših radnji te će znati da li vozite ili hodate...



iPhone 5S ima jednako ili bolje trajanje baterije u odnosu na trenutni telefon. Apple obećava autonomiju od 10 sati za surfovanje preko LTE mreže ili 250 sati na čekanju. Istakao je kako nova kamera ima 15 posto veći senzor sa većim pikselima kako bi "ulovili" više svetla. Slično razmišljanje smo mogli videti i kod HTC-a. Novi blic ima dva LED-a, koja omogućava veliki raspon temperatura i bolje fotografije pri slabom svetlu, a upravo su i demonstrirali tu snagu.

Dodali su i burst mode, odnosno okidanje niza fotografija u kratkom vremenu i pri brzim scenama. Kamera je dobila dobila i slow-motion opciju pri 120 fps (720p kvaliteta), što bi moglo biti zabavno, ali videli smo već i na nekim drugim uređajima.



Schiller je govorio o lozinkama te je upravo najavio Touch ID odnosno senzor otiska prsta u vašem telefonu. Senzor ima rezoluciju od 550 ppi, a kako čita u 360 stepeni, veroatno neće trebati da bude izuzetno precizan sa prstom na samom senzoru. Po svemu sudeći, u istoriju odlazi i Apple-ov "slide to unlock", odnosno povlačenje prstom na zaključanom ekranu, već će se sve raditi otiskom prsta.

Svi podaci o vašem otisku prsta zaštićeni su i skladišteni u A7 čip i samo tu.

Sve u svemu, A7 procesor, kamera i Touch ID su za sada glavne funkcije novog telefona.

iPhone 5S će koštati 199 dolara (16 GB), 299 dolara (32 GB) i 399 dolara (64 GB). Naravno, uz dvogodišnji ugovor. I za njega su pripremili maske koje će koštati 39 dolara.



Što se starijih modela tiče, iPhone 4S sa 8 GB i dalje ostaje u ponudi i to besplatan uz ugovor. Sadašnji iPhone 5 nestaje.

iPhone 5C će se moći naručiti od 13. septembra i to u SAD-u, Australiji, Kanadi, Francuskoj, Kini, Nemačkoj, Japanu, Singapuru i Velikoj Britaniji. Ovo je prvi put veći broj zemalja na početku prodaje.



Nedelju dana kasnije u ponudu stiže i iPhone 5S. Do kraja godine telefon će biti u 100 zemalja i kod 270 operatera.



Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
4
  1. Анониман kaže,

    nadam se da ce biti kod nas, jedva cekam


  2. Анониман kaže,

    a kolko kosta 5s bez ugovora?


  3. Анониман kaže,

    Od 16GB je 649$


  4. Анониман kaže,

    Verovatno ce kostati 600-700eu.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.