Telefon sa 41-megapikselnom kamerom


Nedavno je Nokia sa svojim kratkim videom najavila predstavljanje nečega posebnog, ali da će to biti ovakav uređaj, teško je bilo za predpostaviti.

Naime, Nokia 808 PureView je telefon-kamera sa senzorom koji se sastoji od 41. miliona piksela. Naravno, natpis na telu uređaja je mali marketinški trik, a u praksi, radi se o senzoru koji ne hvata fotke u punoj 41-megapikselnoj rezoluciji. Reč je o tzv. oversamplingu, procesu obrade signila koji u ovom slučaju uzima podatke iz sedam susednih piksela i sastavlja ih u jedan, što na kraju rezultuje stvarnim fotografijama sa oko 5 megapiskela veličine. Rezultat ovog procesa je poboljšanje rezolucije i odlična redukcija digitalnog šuma.

Ostatak specifikacija donosi Carl Zeiss leću, a u neobično kućište sa zadebljanjem gde je smeštan ovaj foto-sistem integrisan je 4-inčni ekran sa 640x360 rezolucijom, 1,3 GHz procesor i 512Mb RAM-a. Tu je i 16GB interne memorije proširivo sa microSD karticama, a verovatno najveće razočarenje je Symbian Belle operativni sistem.

Očekuje se da bi se uređaj u prodaji mogao naći u maju mesecu, sa cenom oko 450 evra.



Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    poceli su da preteruju


  2. Анониман kaže,

    Mozda ste trebali da proverite cinjenice pre nego napisete da se radi on marketinskom triku jer telefon zaista ima senzor od 41mpix i u zavisnosti od podesavanja moze praviti i fotke u punoj velicini i fotke koje koriste oversampling tehnologiju. Ali ok, ocigledno ko god da je pisao nije fan nokie pa pise gluposti!


  3. Анониман kaže,

    Drugi video 1:19 - pogledajte zenice...


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.