Srbija 1. juna ostaje bez pristupa internetu


Verujemo da se mnogo iznervirate zbog prekida interneta koji traje svega nekoliko minuta. To od 1. juna više neće biti problem, jer će Srbija u potpunosti da isključi pristup internetu.

Kako nezvanično saznajemo, jedan od razloga isključivanja interneta je želja da se vidi koliko stanovništvo može da izdrži bez njega. "Svesni smo da je internet postao esencijalni deo života, ali želimo da naši građani ne budu zavisni od njega. Svima nam je postao problem, imamo veliki broj zavisnika, hakerski napadi na državne sajtove i visoko-kvalitetne sajtove poput onog od "Grand produkcije" više ne smeju da se ponavljaju. Svesni smo rizika koji ova odluka povlači sa sobom, ali verujte da će nam svima biti bolje" rekao je državni zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

"Manje će se gubiti vreme na Facebook, Twitter i ostale sajtove. Bićemo vredna i radna nacija čim isključimo internet" rekao je.

Više internet provajdera potvrdilo nam je da će od 1. juna prestati sa pružanjem usluga pristupa internetu, većina će da zatvori svoje poslovanje dok će neki nastaviti sa pružanjem usliga pristupa internetu inostranim kompanijama i turistima. Operateri mobilne telefonije moraće da redukuju svoje pakete, te da iz njih izbace mobilni internet.

Internet samo za turiste i velike kompanije

Turisti koji budu posećivali našu zemlju, ukoliko budu želeli da koriste pristup internetu, moraće da podnesu pisani zahtev za omogućavanjem ove usluge. Njima će biti omogućen mobilni internet kod mobilnih operatera, čak i u 4G mreži od septembra. Svi turisti ili njihove turističke agencije, podnosiće zahtev u kojem će između ostalog morati da navedu telefonski broj za koji se omogućava internet, broj pasoša i vremensko razdoblje u kojim im je potreban pristup internetu. Papir sa molbom i jasnim razlozima dostavljaće operateru kod kojeg žele pristup internetu, a kako saznajemo, molbe će morati da budu pisane na srpskom jeziku, na ćirilici, a odluka da li će nekome biti odobren pristup ili ne biće ekspresno donošena na sednicama, a korisnici će o statusu zahteva biti obavešteni najkasnije za 24 sata.

"Podnošenje molbi za pristup internetu na ćirilici, odluka je koja će otvoriti nova radna mesta za prevodioce. Strani državljani ukoliko žele uslugu pristupa internetu moraće da koriste naše prevodioce koji će, posebno u letnjem i zimskom periodu imati dosta posla", poručili su nam.

Velike kompanije koje posluju u Srbiji moćiće da koriste internet i nakon 1. juna. Njihov pristup mreži biće posebno nadgledan od strane državnog organa koji će sledeći mesec biti oformljen. Tada će biti objavljen i spisak zabranjenih web stranica, kao i uslovi, koji ukoliko se prekrše, dovode do momentalnog gašenja pristupa internetu. Zdravstvene ustanove će takođe imati pristup internetu, ali će biti omogućena samo komunikacija sa serverima na kojima se nalaze informacije o pacijentima. Sve ostale stranice biće blokirane.

RTS obećava kvalitetan program

Radio televizija Srbije je svim građanima obećala kako će od 1. juna redukovati svoj program. "Na našim televizijskim i radijskim kanalima, svakodnevno ćemo obaveštavati građane o tome šta se dešava na internetu. Planiramo da čitamo Tweet-ove poznatih ličnosti i na taj način upotpunimo program. Serije koje postižu rekordne gledanosti svakim novim emitovanjem takođe ćemo nastaviti da emitujemo jer vidimo da to građani vole. Uz naš kvalitetan program, cela nacija zaboraviće da je internet uopšte postojao. Pa nije za džabe ukinuta pretplata" poručili su u dopisu poslatom medijima.

Kazne od 100 hiljada do 3 miliona dinara

U slučaju da neka firma ili pojedinac pokuša da se poveže na internet bez odobrenja, biće kažnjen. Za fizička lica, kazne će iznositi od 100 do 500 hiljada dinara, dok će pravna lica mnorati da plate od 500 hiljada dinara do 3 miliona. Kazne će biti određene u zavisnosti od trajanja konekcije i toga koju stranicu je korisnik posetio. Najveće kazne biće za za društvene mreže, pornografiju i ilegalni download. Najmanje kazne biće za posetu sajtova državnih institucija (koji će biti aktivni i nakon gašenja interneta).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
8
  1. Анониман kaže,

    Da nije bilo dela o RTS- u ne bi se ni setio da je danas travanj nj nj nj :-D


  2. Анониман kaže,

    hahaha najjača fora ubedljivo!



  3. Анониман kaže,

    Ne razumem zasto da ugase internet?


  4. Анониман kaže,

    Pa vidis da je sprdnja, 1. april


  5. Анониман kaže,

    Bullshıt.


  6. Анониман kaže,

    RTS Obecava to mi se posebno dopalo


  7. Анониман kaže,

    Visoko kvalitetni sajtovi poput "Grand" produkcije hahaha


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.