[Komentar dana] Facebook preteruje!


Facebook je u četvrtak predstavio dve velike stvari - Facebook Home i telefon napravljen u saradnji sa HTC-om - First. Postavlja se pitanje, koliko je to uopšte potrebno i gde je granica, šta će Facebook da učini kako bi o nama znao baš sve!

Za početak - Facebook Home, launcher za Android uređaje, koji će za download biti dostupan od 12. aprila na Google Play Store-u. Znamo koliko napora ulazu kompanije poput Samsung-a, HTC-a, Sony-ja i drugih kako bi njihovi launcheri bili dopadljivi korisnicima i kako ih ne bi odmah zamenili, ili instalirali neku custom ROM koji im se samo zbog izgleda više sviđa. A onda dođe Facebook i ponudi svoje rešenje koje će baš sve smorne stvari doneti na početni ekran vašeg uređaja.

Zamislite prostu situaciju u kojoj se pojavljuju bezvezne fotke vaših prijatelja na vašem telefonu, non-stop iskaču notifikacije za bezvezne igrice, javljaju se neki kojima ne želite da odgovarate. Ceo život prekidaće vam glupave notifikacije. Ali nije ni to najgore, sve to ćete debelo da platite u slučaju da nemate neki od tarifnih paketa koji uključuju mnogo internet saobraćaja. Trenutno flat (neograničeni) internet u Srbiji ne postoji, postoji određena količina saobraćaja koja ide pri punoj brzini, dok je neograničena ona brzine dial-up interneta, što je nepodnošljivo. O LTE mreži je glupo i govoriti, od toga ništa bar još dugo. Zamislite to sporo učitavanje, bugovitost jer je mreža toliko spora i slične situacije koje mogu da vas zadese. Iritantno, zar ne? Ukoliko nemate određenu količinu MB besplatno, plaćate jedan MB oko 50 dinara, što je opet nepodnošljivo.

Još jedna od velikih grešaka je ta što se na Facebook uglavnom kače glupave slie (poput memea i raznih drugih pošasti), a ne one lepe profesionalne fotke kakve vidimo na prezentaciji. To i nema nekog smisla. Zamislite tek neke mračne slike fotkane nekom Nokijom od pre pet godina koja ima 2MP. Budalasto, ako mene pitate.

Ajmo dalje, kompanija koja propada, HTC, odlučila se na jedan veoma rizičan korak - rad na Facebook telefonu. I onda se postavlja pitanje ko bi zapravo kupio Facebook telefon. Ukoliko imate neki od top modela smartphonea, kupovina First (Facebook telefona) je totalno budalasto. Ukoliko nemate neki dobar smartphone, ili prvi put kupujete, možda je to jeftino rešenje. Ali kada shvatite da ste dobili Facebook telefon, odnosno da ste to platili, bukvalno shvatite da ste prevareni. S obzirom na količinu reklama koja će vam biti servirana, sve i da se radi o top modelu, ipak je previše.

Bilo kako bilo, možda Facebook Home i HTC-ov First postanu neverovatno popularni, jer ipak ova društvena mreža ima više od milijardu korisnika. Autor ovih redova mora priznati da mu se Facebook aplikacija za Windows Phone (koju je btw izdao Microsoft) najbolja od svih. Prvo što nema reklama, drugo zato što je veoma stabila i treće zato što je simpatična i jefnostavna.

Autor komentara: Boja Marković, CEO IT vesti

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Marko kaže,

    Potpisujem svaku reč autora!


  2. Анониман kaže,

    lepo receno


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.