Facebook predstavio Home launcher, stigao i Facebook telefon - HTC First


"Ne želimo da napravimo samo jedan telefon ili operativni sistem, već želimo da korisnici na svim telefonima imaju nabolje moguće iskustvo pristupa Facebook-u", rekao je Mark Zuckerberg na početku večerašnje konferencije na kojoj je napokon predstavio Facebook Home.

Umesto hardvera koji bi, ma kako bio dobar, koristio samo mali deo od više od milijarde korisnika ove društvene mreže, ekipa iz Facebook-a okrenula se softveru koji će na svojim telefonima u budućnosti moći koristiti milioni ljudi.



Facebook Home skup je aplikacija koji je namenjen pametnim telefonima koji rade na Androidu (Zuckerberg je napomenuo kako se Facebook na telefonima koristi tri puta više u odnosu na klasične aplikacije) i koji će na telefonu "u prvi plan staviti ljude, a ne aplikacije". Tako će korisnici koji instaliraju Facebook Home, umesto klasičnog prikaza aplikacija na koje smo navikli, na početnom ekranu svojih Android-a moći videti fotografije i druga obaveštenja sa ove društvene mreže koje će direktno sa početnog ekrana moći lajkovati ili komentarisati.



Umesto aplikacija i obaveštenja koje se danas samo prikazuju brojevima, na Facebook-ovom početnom ekranu kao obaveštenja prikazivaće se lice i ime osoba koje su nešto komentarisale i lajkovale tako da korisnici neće morati da otvaraju aplikaciju da bi videli obaveštenje, već će im ona biti dostupna odmah na početnom ekranu. Ako im je o obaveštenje nezanimljiva mogu je pokretnom prsta pomeriti sa ekrana, odnosno mogu otvoriti celu poruku.

Zuckerberg je napomenuo i kako je brzi pristup aplikacijama na koji smo do sada navikli takođe udaljen samo "jedan dodir prsta" tako da su aplikacije i dalje jednostavno i brzo dostupne.



Osim prikazivanja fotografija i obaveštenja sa ove mreže, Facebook Home donosi i zanimljivu opciju "chatheads" koja omogućava dopisivanje unutar aplikacija. Kada korisnici imaju otvorenu neku aplikaciju i dobiju poruku (bilo da je reč o SMS-u ili poruci putem Facebook Messenger-a), na kratko će se pojaviti deo poruke te će na početnom ekranu ostati mala ikona sa licem prijatelja koji je tu poruku poslao. Na taj će način korisnici naknadno moći pregledati poruku (neće zaboraviti da su je primili) ili je mogu odmah otvoriti i odgovoriti na nju unutar već otvorene aplikacije.

Korisnici Android-a moći će Facebook Home skinuti sa Google Play online prodavnice aplikacijama – od 12. aprila biće dostupan samo korisnicima određenih telefona poput Samsung-ovih Galaxyja S3 i Notea 2 i HTC-ovog X-a, a naknadno će se moći preuzeti i na drugim telefonima i tabletima koji rade na Androidu.



Kao što se ranije i najavljivalo, danas je predstavljen i prvi telefon koji dolazi sa ovim Facebook-ovim softverom, model HTC First koji će se po ceni od 99 dolara pojaviti u prodaji takođe 12. aprila, ali samo za korisnike američke mreže AT&T.
Telefon ima ekran od 4,3 inča, 5 MP kameru i LTE povezivost.
Zuckerberg je spomenuo kako će u sledećih nekoliko meseci HTC First krenuti i u Evropu. Ovo je jedini telefon u kojem automatski dolazi Facebook Home, i to optimizirana verzija. Dolaziće i u četiri boje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    kakve gluposti, ko će ovo instalirati, a tek kupiti telefon. ma preterali su


  2. Анониман kaže,

    ma ovo je grozno, užas, taj facebook sad da mi iskače na telefonu nonstop. mrš more, nastave li ovako uninstall ću i postojeću aplikaciju


  3. Анониман kaže,

    Ovaj fb se mnogo gubi !!!


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.