Proverite da li vam je računar zaražen DNS Changer-om jer biste uskoro mogli da ostanete bez pristupa internetu


FBI je upozorio kako bi stotine hiljada korisnika moglo da izgubi pristup Internetu 9. jula ukoliko ne uklone zloćudni softver sa svojih računara.

Reč je DNS Changer-u, trojanskom konju koji pogađa sisteme temeljene na Windows-u i korisnike Mac-ova, preusmeravajući korisnike sa traženih stranica na servere pod kontrolom računarskih kriminalaca. Ti serveri su korišćeni kako bi se korisnicima serviralo oglasi, osiguravajući time veliku zaradu računarskim kriminalcima.

Prošle godine je FBI u saradnji sa estonskom policijom razbio kriminalni lanac i zaplenio servere koje su koristili. Ali nisu zaustavili rad servera kako bi zaraženim korisnicima omogućili daljnje korišćenje Interneta, iako se više putem tih servera ne serviraju oglasi.

Održavanje servera nije jeftino, stoga su u FBI-u najavili njihovo gašenje u julu. Ali to za korisnike zaražene DNS Changer-om znači praktično onemogućavanje pristupa Internetu s obzirom da su im postavke sistema promenjene na način da uvek pristupaju internet stranicama putem spornih servera.

DNS Changer Working Group (DCWG), koji održava servere nakon njihove zaplene, kreirala je internet stranice na kojima posetioci mogu da provere da li su njihovi računari zaraženi DNS Changer-om.

Prema procenama DCWG-a, u januaru je širom sveta bilo oko 450.000 sistema zaraženih DNS Changer-om.

S obzirom da zaraženi korisnici nakon 8. jula neće više imati mogućnost pristupa Internetu i pronalaska odgovarajućeg alata za uklanjanje zloćudnog softvera, svakako se svima savetuje da provere svoje sisteme da li su zaraženi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. asdf kaže,

    Bezbedan :-)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.