Da li znate šta znači oznaka 4G?


Verovatno ste do sada nebrojeno puta videli oznaku 4G, ali niste sigurni šta to zaista znači i predstavlja. Tekst koji sledi verovatno će vam pomoći da shvatite.

Oznaka 4G se odnosi na četvrtu generaciju bežične mobilne telefonije.

Sve je počelo davne 1980. godine sa 1G analognim uređajima koji su bili teški i imali velike dimenzije. Kasnije, digitalne mreže su dozvolile proizvodnju 2G mobilnih telefona, koji su se koristili za slanje poruka i pozive.

3G mreže su sa sobom donele razvoj smartphone uređaja i brzog prenosa informacija.

Sa 4G tehnologijom se briše razlika između glasa i drugih vrsta podataka. 4G tehnologija pretvara mobilni uređaj u Voice-over-IP (VoIP) sistem, prenosi Fox News.

VoIP je protokol za prenos glasa preko Interneta i drugih paketnih mreža. Glas se na ovaj način prenosi u obliku digitalizovanog zvuka, najčešće komprimovanog i učahurenog u tok paketa podataka u IP mreži.

VoIP podrazumeva bržu i jasniju komunikaciju.

Međunarodna telekomunikaciona unija definiše 4G kao mogućnost skidanja podataka pri brzinama od 100 megabita (Mb) do 1 gigabita (Gb) u sekundi.

Pošto trenutno ne postoje mreže koje mogu da podrže te brzine, razvijen je koncept "dugoročne evolucije" ili "Long Term Evolution" (LTE), čija je maksimalna brzina teoretski postavljena na 100 Mbps. Brzine prenosa u realnom vremenu su 20 Mbps ili manje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    korisno, bukmarkujem


  2. Анониман kaže,

    Odlicna tema, samo neka to bude uvod za malo vise tehnickih podataka...


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.